Begyndelsen

Det store grundlæggende arbejde for udbredelse af Jazzmusik m.m., blev udført af Vilhelm Sørensen og senere af Foreningen Andelen, det arbejde har sat sig dybe spor og har givet begrebet "Ærø JAZZ" en ny mening for de fastboende, de trofaste sommergæster, og den store flåde af lystsejlere .
 
Andelen

"Andelen" har gennem årene dannet rammen om "Jazzdage på Ærø" - forløberen for Ærø Jazzfestival. Disse arrangementer har haft internationale jazznavne som f.eks. Niels-Henning Ørsted Petersen, Joe Henderson, Nicolaj Bentzon`s Trio, Bob Rockwell, Palle Mikkelborg, Søs Fenger, Lee Koonitz, Jesper Thilo & Ann Farholt, Butch Lazy Little Big Orchestra, Jan Kaspersen, Cecilie Nordby og mange flere.
Jazz og Ærø har på det nærmeste været synonym for begrebet sommeroplevelser i øhavet.

Spillesteder

Der er blivet arrangeret et større antal koncerter fordelt på forskellige spillesteder på Ærø: Andelen, Café Aroma, Værftet, Badehotel Ærø i Ærøskøbing samt Café Kongensgade 34 i Marstal og Rise Bryggeri. Samt et antal gratis udendørs koncerter som en slags plakatsøjle, pædagogisk fremstød eller som smagsprøver.

Men oplevelserne kommer naturligvis ikke af sig selv. Det kræver et stort forarbejde, masser af praktisk aktivitet og ikke mindst en stædig tro på, at det kan lade sig gøre at sammensætte et program, der både spænder bredt og samtidig fastholder et højt kvalitetsniveau. Det er nu lykkedes i over 30 år, båret igennem af lokale entusiaster, et stort korps af frivillig arbejdskraft og i særlig grad af velvillige fonde, sponsorer og kommunale som statslige bidrag.

Foreningen ÆRØ JAZZFESTIVAL har i sin nuværende form eksisteret siden 1992.